Wednesday, December 28, 2011

lemak bertan-tan

ala hai pizza....

my feveret

yes prosperity ayam da kua....!!!

sajian harian x bole di tolak!!wajib ade...

pak putra the best!!!

impian nak dapat badan slim melim macam amerika next top model hanya tinggal kenangan bila depan mata di ulur makanan sebegini rupa..kat rumah bajet2 nak diet..sanggup makan roti 2 keping dengan air susu berperisa coklat..feeling2 dapat perut kempis saiz S...bila membe belanja makan BESAU..tolak tepi semua diet ko!!!

bila makan x sedar pelahap..x sedar diri sedang berdiet..bila da kenyang sampai ZIP pon nk tercabut baru menyesal da tambah lemak bertan-tan..ley pulak salah kan member sbb belanja makan besar..tekak ko tu yang geyah cik kiah oi!!!

apa mau buat..nk buang lemak yang da berkumpul +bermastautin sejak azali//????

1) jaga kelahapan tekak anda.
sentiasa mengamalkan makan bila lapar berhenti sebelum kenyang...

2)kunyah makanan sebanyak 44x
sunah nabi nie...=)

3)sentiasa melihat lebel makanan
sebelum makan sesuatu makanan lihat kandungan lamak..cnfrm tersekat anak tekak nk makan bile korang tgk  bp kandungan lemak kt makanan yang korang nk makan 2..

4)PA
soh membe korang jd PA  x bertauliah korang..soh mereka halang bile korang nak makan berlebihan..make sure diaorg bukan same lahap macam korang yew!!hehee ^_^

jom kurangkan lemak yang da bertan2 kt dalam badan ni..bukan org yg berbadan besar jew taw banyak lemak..org selim melim pon ade byk lemak..x caya pg la check!!hoohohoho..

PS:SELAMAT TAHUN BARU 


Thursday, December 15, 2011

berfikir dengan matang...

umo aku 22...tp np fikiran aku belum matang!!! selalu buat perkara yang akhirnya akan menyebabkan aku rase down gile...kadang2 aku selalu buat perkara tanpa berfikir..lepas tu..bru rase yang benda aku buat tu x sepatutyew aku buat...

sory to tu MR dean sbbyew selalu buat dia stress dgn aper yg aku buat...kadang2 aku rase bnda tu simple jew..tp bile di fikirkan balik..mmg patut pon dia melenting...sebb yew...aku selalu buat perkara tanpa berfikir dgn matang...

tp benda ni la yang mengajar aku sekarang untuk menjadi lebih dewasa..thnx pada MR dean juga..sbb dia da bntu aku untuk menjadi lebih matang dari segi apa pon=) wink..wink..wink..(hati sedang berkebun bunga)hehehhe


Tuesday, November 29, 2011

“I am very much in love with him, he totally ruined my plan, I was really actually looking forward to a little alone time, and then i fell in love like a fool!”

Monday, November 21, 2011

BILA RINDU DATANG BERTAUT...~~

hahah..betol ke pengunaan bahasa melayu aku.."Bila Rindu Datang Bertaut??" biar la..betol k x ..janji aku paham..n korang buat2 la paham juga k...~~~

betol kata orang..bila kita rindu kt someone kite akan sentiasa ingt kat dia..sentiasa nak dengar suara dia..sentiasa nak msg dia..sentiasa nk tgk gmba dia..sentiasa nak taw perkembagan dia..ape banyak sentiasa la...tp mmg betol pon..aku law rindu kt mak aku..msti teringt kat dia..pas2..call dia..tgk gmba dia...semua yg sentiasa di atas la.=)

tp bila kita rindu kt org tu..dia taw x kite rindu kt dia???pnh x korang dgr dari kawan-kawan ker..sesapa la..if ader org rindu kt kite..bulu mata kita akan jatuh???so if kite ader 100 helai bulu mata..and same time ader 100 org rindu kt kite..so semua bulu mata kite akan gugur jatuh la...n kite x ader bulu mata??? bayangkan....hahahhaha just joking...!!!

di sebabkan entry aku kali ni pasal rindu..so aku sertakan la sekali lagu bila rindu dari kumpulan ruffedge..tp lagu ni sweet kn...if sape2 rindu kt someone special kt dalam hati korang..korang kasi la lagu nie kt dia..mesti dia paham yg korang rindu kt dia..mn x nyew..tajuk lagu pon da BILA RINDU

Di keheningan malam
Termenung ku berseorang
Tak lena mata dipejam
Terdengar suara terngiang
Suara merdu yg di sayang
Bagai kau di depan mata
Ku capai tapi tak kena
Sukarnya memendam rasa
Ingin ku luahkan kata

Bila rindu
Terkenang mu sayang terasa sayu
Syahdunya jiwa ku bila malam makin kelam
Jauh terbang diri ku melayang
Aku rindu
Sentuhan mu ku rasa sayu
Inginkan jiwa mu selubungi jiwa ini
Bawa ku dalam pelangi
Melepasi batas diri ini

Jauh angan ku lena
Ku rasa kita bersama
Kau bawa daku kesana
Ke alam kisah yang lama
Kenangan didalam jiwa
Bila terjaga semula
Disisi ku kau tiada
Sukarnya ku pendam rasa
Inginku luahkan semua.. 

Sesungguhnya kita mestilah
Wujudkan sefahaman dan hormat menghormati
Ikhlas kasih
Sabar insyAllah kita akan
Bertemu semula

Aura yang memecah semesta
Menyampaikan pesan kesunyian dikala sendirian
Kesepian menyelubungi hari-hariku
Disajikan dalam doa-doa rindu
Yang menanti kau datang dan pergi
Seperti mimpi-mimpiku fantasiku
Bukan dongeng lagi yang sayup kedengaran
Disisi cuping di setiap corong
Lorong yang lohong
Benar ku tak bohong
Bila hati menyanyi





Friday, November 18, 2011

Tuhan tolong lembutkan hati dia

Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisiku

Tuhan aku tahu banyak dosaku

Hanya ingat Kamu kala dukaku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya ‘tuk cintaku

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dariku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mataku

Yang mengalir membasuh lukaku
Agar dia tahu ku tersiksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hanya mampu berserah

Moga cahaya tiba nanti

Tuhan tolong lembutkan hati dia

Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisiku

credit to ombak rindu lyric=)


Tuesday, November 8, 2011

kalau sudah jodoh!!!

tajuk da mcm feeling2 nak kawin jew kan..hehehhe..=) oke aku mmg nak kawin!!!! tp x taw bile...!!! mak~~~~~~cari calon menantu satu!!!heheehe=)(ingt senang macam beli ayam kat pasar malam???)

jodoh..???kepada bakal tulang rusukku...aku menanti kamu dgn kesabaran...huhu..kalau ader jodoh..x kemana..sama ader cepat atau lambat...sama ader kite nak cri atau dia datang sendiri..tol x???

kadang 2..bercinta berpuluh tahun(saje nk ckp nmpk gmpak sikit) tp sudahnya..sedey..bile syg..update kat status fb..tunjuk dia la bahagia...dia la yang loving couple antara semua...dia la yang di lamun cinta...tp bile "TERLEBIH SYG" mula la ber emo2 kt status fb..smpai org lain baca pon annoying gile..mula la masing2 tunjukan kesalah org lain!!mula la bermaki-maki..dan yang paling penting mencari cara untuk mendapatkan simpati orang lain...korang penah jumpa kes macam nie??msti ader punya...kn3x..sila angguk kepala laju2....

tp adekah bile kite kawin dengan someone..dia tu betol2..jodoh kite yang telah di tentukan i mean dia la penlegkap tulang rusuk kite???kalau mcm 2 kenapa masih ader kes penceraian???so pada aku..perkahwinan adelah satu cara untuk mengelakan kite daripada melakukan perkara2 yang membawa kepada zina..tp bukan semua yang melangsugkan perkahwinan itu terus jumpa dengan jodoh yang telah ditetapkan...bukan semua manusia mendapat jalan yang lurus..ader yang terpaksa melalui jalan yang penuh onak dan duri...

so untuk berjumpa dengan si "tulang rusuk" kita adelah dengan cara sentiasa berdoa kepada yang maha esa untuk terus berjumpa dengan tulang rusuk kite yang lahir dari keturunan yang baik2 dan beriman yang paling penting!!!

Saturday, October 29, 2011

Pray is not only u need something..
But because you have a lot to be thankful for...

Monday, October 24, 2011

apalah nasib badan!!!!!

salam semua...

lama kan aku da x update blog aku nie..sori la aku terpaksa pinggirkan blog aku nie..coz sekarang nie aku bz giler ngn class,asgmnt,project,kuiz,test..and yang paling penting FYP aku...!!!besela law da nama pon student kan...kene la membizi kan diri dengan macam2 program..dari yang penting hingga la yang tak penting..hehehehhe~~~

apa la nasib badan bile dapat sv yang suka bagi tajuk yang dia sediri x taw aper benda...OMG!!!if dia pon x taw semua ni..so pada sape lagi aku nk rujuk!!!and last2 sekali..kne tuka project !!!tinggal lagi 1 bulan kot...pening2...terpaksa redha...mungkin ini adalah jalan yang senang dan terbaik yang  tuhan da sedia kan untuk aku...!!!terima dengan hati dan minda yang positive..~~~

so my new project is...








WATER METER SYSTEM USING SHORT MESSAGE SERVICES

wish me luck k...!!!!








Sunday, October 9, 2011

!!Gurl day!!!






Tuesday, September 27, 2011

!!!SAYA RINDU BUDAK NIE!!!!

of coz la bukan budak nie yang aku rindu...
(sah-sah nie muka aku..saja nak bg korang tgk muka aku nie dulu)

ni la si kecik keisyha

 jgn main2 bru 9 bulan da pandai posing taw!!!

   keisyha turn 1

miss si kecik nie sgt2!!!

OMG..keisyha da pandai buat muka hempeh!!!

kalau la rumah aku tu dekat dengan batu pahat nie...mmg confirm hari2 aku balik..ley main2 dengan si kecik nie...arghhhh!!rindu yew kt dia....!!!!!!sob3x

Sunday, September 25, 2011

~~new lappy~~

betol org cakap...dalam dunia yang serba moden nie...hidup tanpa laptop seperti satu kemunduran yang terjadi kat dalam diri..lagi2 status aku sebagai seorang pelajar..1 minggu tanpa laptop macam setahun rasanya..

and now.............


selamat tinggal ku ucapkan  kepada laptop acer aku yang da berkhidmat pada aku selama 5 tahun lebih..dan sekarang di ucapkan selamat datang kepada laptop compaq ku yg baru....selamat berkhidmat dgn cemerlang dengan tuan yang sangat ganas ini yer..bak kate seseorang.jaga laptop ni baik2..jgn main campak2 jew laptop nie..ada paham!!!



nie la laptop baru aku..thanx to someone yang tolong aku surveykan and belikan laptop nie..tp aku sendiri la bayar

~~kepada semua rakan seperjuangan aku,gud luck with your final year project~~~

Wednesday, August 31, 2011

raya dan raya lagi..~~

selamat hari raya..
hari untuk kita bersuka ria...
selamat kami ucapkan
untuk kita hingga sampai tahun depan....

salam syawal untuk semua kawan2 ku di sini...
apa khabar??sihat???hehhehe..amacam korang yew hari raya??best tak?aku oke2 saje...tp tahun ni tahun yang cukup mencabar untuk aku menjalani hidup sebagai umatnya...mungkin dengan dugaan dan cabaran yang di beri kan oleh yg maha esa..membuatkan aku lebih tabah dan terus tabah menghadapi setiap inci perjalanan hidup ku ini...

semperna syawal yang mulia ini..aku ingin mengulurkan tangan sepuluh jari memohon kemaafan dari ujung rambut hingga hujung kaki jika kiranya aku ader melakukan apa-apa kekhilafan secara tersirat atau tersurat....secara sedar atau pon tidak..=)


SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN

Sunday, July 3, 2011

Sudah Kawin Ka Belum???

~~morning dear~~
korang da kawin>??? or da ader perancagan nak kawin ke dalam masa terdekat??or masih mencari pilihan hati untuk di kongsi sehidup semati??semalam aku teman mak aku pegi jumpa kawan2 dia..pas2 ley ke aku di tujukan dengan pelbagai soalan..da kawin ker??np x kawin ag???nnt lmbt kawin cm ner???n bla..bla..bla..
hello makcik skrg ni zaman millenium.. kawin lambat tu trend taw hehhe..=)lagi pon aku blaja pon tak habis  lagi..umo pon angka masih kecik...releks dulu sudah...~~
bile kite nak kawin..banyak benda kite nak kene fikir..dari segi mental dan juga emosi pon kite kn control..kedudukan keewangan lagi..macam2 la...pas2 pasangan pon kite kene pilih betol2 taw..supaya kite mendapat kebahagiaan hingga akhir hayat..insyaallah...

so kite sebagai wanita kene la pilih calon/bakal suami kite tu dari ciri2 yang di redhai..:
1.Beragama
2.Berakhlak mulia
3.Beradab
4Mempunyai harta dan keturunan mulia

nk tambah lagi satu bole...muka biar sedap mata memandang tak hensam x per..janji kemas dan teratur..hehehhe=)

bagi lelaki pulak untuk memilih calon isteri biarlah dari ciri-ciri tersebut:-
1.hartanya
2.keturunannya
3.kecantikannya
4.agamanya
5.lemah lembut
5.penyanyang
6.dapat melahirkan anak

dan aku tertarik dengan satu sabda rasulullah yang di riwayatkan oleh ibnu majah;-

“Janganlah kamu kahwini wanita kerana kecantikan mereka,kerana kemungkinan kecantikan itu akan menghancurkan mereka sendiri.Dan janganlah kamu kahwini kerana harta mereka,kerana mungkin harta itu menyebabkan mereka derhaka.Tetapi kahwinilah mereka atas dasar agama.Sesungguhnya hamba yang berkulit hitam,tetapi beragama dalah lebih baik”

so kepada kawan2 aku sekalian..sebelum kite mencari jodoh masing2 fikirkan lah..adakah pasagan kite ini mempunyai ciri2 pasangan yang soleh/solehah yang dapat membimbing kite dan juga anak-anak kite sepanjang hidup bersama...

Tuesday, May 31, 2011

!!super gorgeous!!




salam semua.semua apa khabar??sihat??hope semua sihat2 yew..huhu..=)
korang perasan tak..skrg ni mmg sgt2 hot bile anda mengenakan maxi skirt???so aku pon x terkecuali la nak mengayakan maxi sikrt nie...

thanx to rnr sbb buat kan aku skirt yang sgt cantik...dan apa bile aku pakai.terus menjadi super cantik

ps:jom bercuti~~


Sunday, May 22, 2011

...aktiviti kurang sihat...

salam semua...
adui....lamanya x merapu kt blog kesayangan aku nie~~sorry lah uolls...i busy lah skrg nie...bnyak keje  nk buat..hehhehe...actually skrg ni aku wat job dgn akak sedara aku di cinta violet creation..kiteorg wat muffin tempahan org kawin dan juga tender dgn taming sari..huhuhu=)seronok woo..~~ari2 bau muffin yang sedang naik mengebu..bile penat buat muffin..aku pg main dgn si keisyah comel...huhu=)kire cuti aku ni terisi dgn membuat muffin dan melayan si comel tue je lah..hehehhehe~~~


ni lah muffin tempahan dari KL..dekat 1500 biji muffin aku dan akak sedara aku kne siap kan...



ni pulak si comel yg sibuk sama nk buat muffin...

ops...sebenarnya.tajuk entry aku kali ni bukan pasal benda yang aku cite kt atas tadi..heheh..tp adalah aktiviti aku pada hari ni...!!sejak aku cuti ni kan..aku yew aktiviti pemakanan sgtlah tidak sihat...bole cakap..hari2 makan berlemak...dengan makan kek tiap2 hari...per!!!gile la aku nie..tp mulai esok aku akan start berdiet kembali...hahhahahah!!!

ps:jom berdiet..hehehhe!!=)

Monday, May 16, 2011

GIGIL Oo0o0o0o0!!!

salam...

rasenya aku baru jew cuti..tak sampai seminggu..bru nak happy2 duk kt rumah..nak enjoy2 coz ari2 stress dengan paper yang macam c****....tup2..member aku sms td...

yana:result da kua xcpt emg n math
aku:ar???aku dapat bape??lulus x??hehheheheheheh

tersentap gile aku bile dapat msg dari yana...baru siap kemas beg baju tup2...result exam da kua..gile cepat!!!!
nasib baik tak ader paper yang sangkut..alhamdulillah...aku bersyukur sgt2...=)
tp ader 2 paper tak kua result lagi...so doa2 lah paper tu x sangkut..amin....

ps:masih mencari kerja...

Saturday, May 14, 2011

home sweet home~~

salam ahad semua...

lama da x update blog nie~~bese lah law diri ini da ader kt rumah...x menang tangan la nak update blog ni selalu...baru jew nk mengaktive kan jejari di papan kekunci ni...ader jew suare merdu panggil dari dapur..adik...tolong mak nie....adik tolong mak tue~~~hehehhe(anak solehah la katekan)

opsss~~lupa lak nak cakap...aku da cuti..4 bulan oke~~besh yew...duduk rumah..hari2 makan free..hahhahaha...gemok la aku...tp x per..janji puas duk umah..hari2 tgk muka insan tercinta..bahagia yew rase =)



p/s:jom cari keje!!!

Monday, May 9, 2011

!!!gara-gara tak dapat jawab exam microp!!!

salam semua..

ush!!!stress aku..stress aku...td paper siyes aku x dapat nak jawab dgn betol..soalan macam lain sikit..sebab tu aku tak dapat jawab..muka memang da ketat time duk jawab tu..pandang kiri...eh..budak ni da buat banyak..pandang kanan..budak ni pon da buat banyak...!!aku????KOSONG!!!


balik dari exam..teros pg isi minyak kete...ramai lah pulak orang time2 mcm nie!!and apek depan aku ni..tersangat lah pandai...letak kete kat tmpat pam minyak..tp beli barang kt dalam..law kejap x per..ni lama!!so aku nk tuka la link lain...tup2 masa nk tuka tu!! tayar kete ke di divider..eeek...eeekk...berusaha mendapat kedudukan yang stabil kembali!!!and nak taw aper da jadi??



itu dia...tayar kete ku sompek!!!! wisau nie jgn esok kemek x ader angin sudah!!!!

Saturday, May 7, 2011

Yeay!!!

Mak aku datang batu pahat!!!
happy sangat2!!!!da la rindu pas2 musim exam...best nye...sayang mak sangat2~~~
actualy mak aku datang sebab nak ambik barang aku yang bertimbun giler nie~~coz sem depan aku dapat duduk hostel..so aku kne la bawa semua barang aku balik=)
aku sedang menanti dengan penuh kesabaran nie!!!maybe mak aku sampai dalam kol 5 pm..
=)
=)
=)

Thursday, May 5, 2011

Kau Lah Segalanya




mak~~~adik sayang mak sangat2..mak lah ibu kepada adik..dan mak jugalah ayah kepada adik..terima kasih sebab selama ini mak menjaga adik dengan baik sekali.sehingga adik berada di tempat ini...mak tak pernah tolak semua kemahuan adik..mak akan cuba usaha kan..adik tahu adik bukan anak yang baik..adik selalu buat mak susah hati..adik minta maaf banyak-banyak.even adik selalu buat mak susah hati tapi mak tetap sabar menjaga adik..terima kasih mak...kerana menjadi ibu yang paling memahami dan penyanyang di dunia ini..

i love u so much
Ibu

Setiap deras degupan jantungku
Engkau mampu merasanya
Ketika aku:
Sedih
Gembira
Gelisah
Naluri ibumu
Bagaikan sebati dalam diriku



Ketika aku sedih
Kaulah ubat kepada duka laraku
Menceriakan dan menghakis
Perasaan yang melunturkan
Semangatku



Ketika aku gembira
Engkau juga turut berkongsi
Kegembiraan yang menyinari saat
Aku hidup di muka bumi ini
Sebagai manusia



Pabila gelisah menyelubungi jiwaku
Engkau masih bersamaku
Menolong menyelesaikan
Masalah yang tak sudah-sudah mengusutkan
Perjalanan hidupku



Ibu
Selagi hayat dikandung badan
Aku akan sentiasa mendampingimu
Membelai dan menjagamu hingga ke hari tua



Ibu
Aku tahu kasih sayang yang kucurahkan kepadamu
Tak setanding kasih sayang ibu kepada anaknya
Namun, terimalah keikhklasanku
Untuk menyayangi
Insan yang mulia ini

ps:sajak hasil carian di google..link

Monday, May 2, 2011

'I LOVE MY EYES'

I LOVE MY EYES

I LOVE MY EYES

I LOVE MY EYES


Thanks to mis ieja coz ajak i join this contest...




yew saya sangat sayang mata saya!!!dan saya sangat bersyukur dengan apa yang di kuniakan pada saya
=)

rase2 yew mata mis ieja lagi cantik dari mata aku kn???
=)






Sunday, May 1, 2011

stress!!!stress!!!stress!!


salam semua...
korang msti tgh stress kan sekarang ni!!sebabnya....aku tahu....hehehhe=)
ye la sekarang ni kan tengah musim peperiksaan...so semua pelajar confirm duk study 24:7 la...kn3???
selalu library x penah nak jejak kaki...tp bila time exam...ley berkampung lah kt library tu...cayalah!!
stress wo..sem nie...paper 3 hari berturut2..aku rasa sesak sangat sekarang ni....
banyak chapter aku tak cover ag...tp blog tetap aku study!!ehehehe=)




ni lagi satu hal aku tengah stress!!project emg kiteorang x sattle2 ag...dengan nak study ag...nak siap kan project lagi...stress aku da tahap maximum...tunggu nak meletus jew...
so pada semua member...gud luck aku ucap kan k...=)
nk pg study dulu..
tata~~

Friday, April 29, 2011

Untuk si dia yang aku sayangi.....

awk..awk..awk...
sy syg awk sgt2 taw...ingt ni...saya syg awk sgt2!!!
jgn lupa tue=)
even awk kate awk syg saya jg..tp sy nk cakap yang sy syg awk lebih dari awk syg sy..!!!!




ps:post nie untuk kawan2 aku yang paling aku sayang

Tuesday, April 26, 2011

sabarku ada batasnye!!!!

salam perpaduan semua...


ttb mcm nk jadi skema kn???ni semua gara2 Lec yang paling aku sayang untuk semester nie...sape lagi kalau bukan Dr.M aka Dr.Y. what the exciting day...hahahah=) actually td ptg aku ader presentation project.this project is about to design antenna..so group aku dapat la tajuk rectangular slot antenna...hahhaha..da lah kne guna cst sofware..sory lah awal2 aku ckp mmg aku x taw...so td ptg aku kne lah present project aku nie..


cuak jgn ckp...bibir dr kale merah da jadi kelabu?? bile kua jew soalan dr mulut dia...per aku rase bingit gile lah time tue...n last sekali dia ckp..u need to redo your simulation part  and show to me on friday evening...ko gile???!! pagi aku ader exam..subject yang ko aja lak 2!!!ini lec mmg kasi student fail banyak kali wo~~


so abis jew presentation td..ketua group aku ajak kiteorg pg buat balik project ni kt Lab..so aku tros lah pg...dengan muka mcm "P***** Hantu" mmg penat gile...dari tghhari sampai kol 10.30 malam aku berbaju kurung menyiapkan project ni...!!!


aktiviti terlarang kami;
tiga budak comot sedang merelease tensen dengan menangkap gamba untuk dipertontonkan kepada anda semua yang kami sebenarya tersangat comot!!!








to Dr m: sila bisu kan mulut anda,pekakan telinga anda..dan butakan mata anda!!!

Sunday, April 24, 2011

.....(T_T).....


salam semua....
study week da berakhir...minggu peperiksaan lak muncul depan mata....tp x stdy satu aper pon..sbb yew...tgk gmba kt ats tue...time study week aku ader site visit la..pgrm itu la.,.pgrm ini la..belum ag balik ke kg...jumpa gf n bf tercinta....

semperna musim peperiksaan nie...aku nk memohon maaf pada korang semua...manelah taw aku ade buat salah dengan korang...terkasar bahasa...terganas perlakuan ker????....

doakan aku dapat jawab exam dengan baik sekali..law kite doakan kejeyaan org...secara x lgsung kite doakan kejayaan kite....


Friday, April 15, 2011

Pelajar tahun 3 yang hancus~~~!!!!

salam semua...

minggu study week da tiba..menunjukan final di celah2 jari jew...tp???arghhhh!!study week kali nie..memberi cabaran kpd  aku yang berstatus palajar nie...selama ni study week bole enjoy lagi..tp sem ni...=( aku and dak clas aku terpaksa menyiapkan 3 projek yang telah mencuri masa study week skrg nie!!!!dengan jadual pekse yang macam nk buat aku terjun bagunan..stres...stres...stres..mak nok!!! 

stop cite pasal study week..tp aku nk cerita pasal salah satu projek aku yang masih terbengkalai lagi tue!!! 
nama projek aku nie...air quality monitor....korang tawkan benda nie aper???alah...alat yang bole taw quality of air around us...so 4 this projek aku n yana di tugaskan untuk membuat circuit...

serious aku ckp..this is my 1st experience to use pcb wirzard and etching the circuit by using pcb board..aku ingt step dia senang jew..upe2 yew..ya allah byk step kot...sbgai pelajar tahun 3 and next semster i will do my psm 1..aku sepatut yew malu n rase diri ni bodoh kot..coz benda ni aku x taw siot...ni pon sbb projek ni law x sampai ke final year aku rase dri ni bodoh..hahhahah!!

thanx to abg technican yang baik hati coz membantu dri aku yang serba bodoh berkenaan circuit ni..nama jew budak electrical engrg tp hancus gile....berubah umi..berubah...!!=)oke di sebab kan aku ni terxcited lebih cite pasal kebodohan aku kt korang..so mei sini aku nk tunjuk kebodohan aku tue..hehhehe=)


1step...jom masok bilik gelap!!!



watp masok bilik gelap nie???bahaya2...hehehe x lah kt dalam bilik gelap ni kite nk lekatkan pcb board dengan film..kne betol2 lekat taw...bru bole jadi circuit nie...

2nd step...masok kn pcb board tu kt dalam photo resist development..


selama 2 minit kne masok kn kt dalam benda ala nie...lepas da siap cepat2 basuh and pg ke step yang seterusnye...

3rd step:masok kn pcb board kt copper etching...



yang ni masok kn pcb tu lama sikit..dalam 9 minit kot..so sementara duk tunggu copper tu lekat kt circuit..aku n yana snap2 la pixca...

yana cakap aku bajet comel!!!tp mmg comel kn???

ni la yana...!!cute kan??

da lepas 9 minit tu...kne la kua kan pcb board tue and kne basuh dulu sebelum pg ke step yang seterusye...

4th step masok kn pcb board kt dalam resist stripping

masok kan kt dalam ni x lama pon kawan2..dalam 2 minit jew pon..
pas da siap kt sini..and kite kua kan pcb board tue kite basuh lah bersih2 supaya kt board tu hanya tinggal circuit kite jew..=)

  and the last step is..masok kan kite yew pcb tu dekat dryer machine:


lepas da buat step nie..maka terhasil la circuit aku kt pcb board and idung aku gile kembang coz x sangka dapat buat benda nie...!!!

rushing pg clas nk tunjuk kan ccc aku yew pcb da siap..tinggal nak pasang component jew!!!

p/s:sory pic pcb circuit x ader terlupa nk snap...=(